Yangın Eğitici Eğitimi (1. Seviye) sertifika programı Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Özel Sektöre ait İşletmelerin yangınla ilgili birimlerinde çalışanlarına, İş Güvenliği Uzman ve Teknikerlerine, İş Güvenliği ve Sağlığı çalışanlarına, yangın söndürme araç ve gereçlerinin üretimini ve pazarlamasını yapan firmaların eğitim personelini ve çalıştığı kurumda ilgili personele genel yangın eğitimi verme yetkinliğine sahip, acil eylem planlaması yapabilen, yangın ve yangın güvenliği konusunda tecrübe sahibi personellere yöneliktir.ABD ve Avrupa ülkelerindeki benzerleri ile aynı kalite ve standarttaki eğitim sonucunda katılımcılara Avrupa Birliği Bologna süreci kapsamında tanınan sertifika verilecektir. Eğitimde verilecek her türlü doküman güncel uygulamalar göz önüne alınarak ve ilerideki çalışmalara referans olacak şekilde hazırlanmıştır.Üniversitemizin tecrübeli öğretim üyelerinden ve tanınmış danışmanlardan oluşan eğitim kadromuzun seminer konuları, risk analizi, yangın önleyici senaryolar, yangın algılama sistemleri, yangın söndürme sistemleri ve yangınla mücadelede stratejik yönetimi kapsayacaktır. Son teknolojiler, uygulama örnekleri, tatbikat ve deneyimlerle donatılan bu interaktif seminerlerde en güncel mevzuat ve teknolojik bilgiler paylaşılacaktır.
Eğitici Adaylarına, tüm personel ve ziyaretçilere yönelik; yangın genel bilgilerini verebilecek, yangın müdahale planı yapabilecek ve uygulayacak yangın önleme, söndürme ve kurtarma tekniklerini personele öğretip deneyim kazandırabilecek, yangın Söndürme araç ve gereçlerini tanıtıp kullanmasını öğretebilecek, tahliye esaslarını ve planlamasını yapabilecek ve yaptırabilecek, yangın müdahale ekiplerinin koordinasyonun sağlanması ve ekiplerin görev ve çalışma şekillerini ayrı ayrı her ekip için eğitim programı hazırlayabilecek ve ekiplerin yıllık tatbikatlarını yaptırabilecek bilgi, tecrübe ve uygulama yapma yetisini kazandırmaktır.
Yanma ve yangının tarifini yapabilir.Yangına sebep olacak faktörleri bilir ve öğretir.Isı ve dumanın yayılma hızı ve tehlikelerini analiz edebilir ve çarelerini bilir ve öğretir.Yangın söndürme cihazlarının çeşitlerini sayabilir, en az 2 adet yangın çeşidine karşı uygun cihazı kullanabilir ve Yangın söndürme cihazlarının teknik özelliklerini sayabilir.Yanmanın oluşumunu tarif eder.Yangının tanımını ve yangın türlerini bilir ve öğretir.Söndürme maddelerinin en az 4 adedini bilir ve öğretir.Yangın esnasında haberleşme zincirinin uygulamasını yapar.Algılama sistemlerini çeşitlerini ve teknik özelliklerini bilir ve öğretir.Sabit söndürme sistemlerini tanımı bilir ve öğretir.Açık alanda portatif yangın söndürme cihazlarının kullanılmasını yapar.Tahliyenin tanımını yapar, çeşitlerini sayar, farklı olaylarda hangi yöntemin kullanılacağına karar verir ve uygulatır.Tahliye planında belirtilen tahliye esaslarını örnek bir binada uygulama yaptırır.Binayı terk ederken yapılması gereken kontrollerin yüzde 90 nını bilir ve öğretir.Toplanma bölgesi oluşturulur iken gerekli olan kriterleri sayar ve hareket tarzını kronolojik olarak uygulatır.Acil Durum Müdahale Ekiplerinin Kuruluş görev yetkilerinin tamamını bilir ve öğretir.Yangın türüne göre söndürmede başarılı olan söndürme maddelerini ve her yöntem için en az birer örnek verir.Yangın söndürmede gerekli olan araç ve malzemeleri bilir ve uygulamalı olarak öğretir.Yardım çağırma prosedürünü izah edebilir.Koruyucu yangın güvenlik önlemlerinin neler olduğunu her birine örnekler vererek öğretir.Kaçış yollarını bilir ve uygulamalı olarak öğretir.Kişisel koruyucu ekipmanları bilir ve uygulamalı olarak öğretir.Solunum cihazını bilir ve uygulamalı olarak öğretir.Yangın dolaplarını bilir ve uygulamalı olarak öğretir.İtfaiye hortumlarını bilir ve uygulamalı olarak öğretir.Katı, sıvı, gaz yangınlarını söndürebilir ve uygulamalı olarak öğretir.Başlangıç aşamasındaki yangınları söndürebilir ve uygulamalı olarak öğretir.Yangın söndürmede kullanılan araç ve malzemelerin bakım ve basit onarımlarını yapar.Eğitim Programları hazırlayabilir ve uygulamalı olarak öğretir.Eğitimi etkili bir şekilde sunabilir ve uygulamalı olarak öğretir.Genel Yangın eğitimini verebilir ve uygulamalı olarak öğretir.
Sertifika
Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kişilere “1. Seviye Yangın Eğitici” belgesi verilir.
Yer
Sakarya Üniversitesi Kampüsü
Zaman
3 Gün (Cuma, Cumartesi ve Pazar Günü)
Eğitim ücreti için temasa geçiniz: gcoskun@sakarya.edu.tr, hsoyhan@sakarya.edu.tr
Kontenjan
10 ar kişilik gruplar halinde açılmaktadır.
Her eğitimin sonunda tatbikatlar yapılmaktadır.
Başvuru için öncelikle aşağıdaki banka hesabına Kurs bedeli açıklama kısmına “1. Seviye Yangın Eğitici Eğitimi” olarak belirtip transfer yapılması gerekmektedir. TC ZİRAAT BANKASI HESAP NO: 1946-29516353-5027 IBAN NO: TR28 0001 0019 4629 5163 5350 27 Dekontunuzu gcoskun@sakarya.edu.tr, hsoyhan@sakarya.edu.tr adreslerine e-posta olarak gönderiniz. Katılımcılarımız IBAN numaramıza ödeme yaparken fatura bilgilerini (faturanın kesileceği şirketin veya şahsın vergi numaraları ve adresleri) de belirtmeleri gerekmektedir. Sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Belgelendirme: Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kişilere “1. Seviye Yangın Eğitici ” belgesi verilir. Önemli Not: Eğitime katılacak adaylar eğitime gelirken kimlik ve fotokopisi ve ücretin yatırıldığını gösterir belgeyi yanında bulundurmalıdır.